The Red Apple

Comax stekkenbak

Hakroniek 2008 - Twintig kilometer Comax stekkenbak voor uniek bouwproject

The Red Apple Rotterdam
Het project Innovatieve technieken Twintig kilometer stekkenbak Perfecte oplossing Overige producten Projectfoto's

Rotterdam heeft er een opvallend, imposant bouwwerk bij: The Red Apple. Dit project omvat zowel nieuwbouw als renovatie. In totaal telt het gebouw 231 koop- en huurappartementen, met een bruto vloeroppervlak van bijna 50.000 m². Het pand heeft een internationale uitstraling, is prachtig gelegen aan het water en biedt een fabelachtig uitzicht.

De nieuwbouw van het project bestaat uit een 127 meter hoge woontoren van 39 verdiepingen en een kantoorgebouw. Bovenop dit kantoorpand zijn woningen gebouwd. Verder bestaat het bouwwerk uit een ondergrondse parkeergarage van één laag, een bovengrondse parkeergarage van acht lagen en winkelruimte. Het naastliggende bestaande gebouw is helemaal in het plan geïntegreerd. De naam The Red Apple is een samenstelling van een aantal elementen: de opvallende rode kleur van de gevels en de verwijzing naar New York, the Big Apple. Daarnaast is de naam afgeleid van de vele platbodems met appels die hier vroeger aanmeerden in de Wijnhaven.

Innovatieve technieken

De aannemer die The Red Apple gerealiseerd heeft, is de bouwcombinatie Heijmerink – J.P. van Eesteren. Jos Springvloet (Van Eesteren) en Flip Streefkerk (Heijmerink) waren de betrokken uitvoerders. Beide heren zijn al vele jaren werkzaam in de bouw, respectievelijk 25 en 43 jaar. “Het is een uniek project, op vele fronten”, vertelt Jos Springvloet enthousiast. “Niet alleen wat betreft kleur, afmetingen en de locatie. Ook qua bouwtechniek. De door Doka geleverde klimbekisting is de grootste van Europa in de natte bouw. De bekisting gaat hydraulisch naar boven, er komt geen kraan aan te pas. Ook is ‘ie niet windgevoelig, want de buitenkant klimt als eerste omhoog. Zo konden we aan de binnenkant verder werken en hadden we geen last van weersinvloeden.”

Twintig kilometer stekkenbak

Jos Springvloet vervolgt: “Wat dit project ook uniek maakt, is de verwerking van maar liefst twintig kilometer aan Comax stekkenbakken van Hakron, allemaal speciale uitvoeringen. Doordat de constructieve wapening enorm zwaar is, bleef er weinig ruimte over voor de stekken. Ook waren er allerlei verschillende maten stekkenbak nodig. Dit zou betekenen dat alle beugels en bakken moesten worden doorgesneden: een arbeidsintensieve, dus dure klus. Daarom leverde Hakron speciale stekkenbakken die qua lengte en wapening helemaal op dit project zijn afgestemd.”

Perfecte oplossing

De constructeur had veel verschillende diktes van de wapeningstekken ingetekend. Volgens Jos Springvloet was dit in de praktijk bijna niet te doen. In samenspraak met het bouwteam is toen besloten om per wand te kiezen voor de Comax stekkenbak met de zwaarste wapening. Dit was qua aanschaf weliswaar iets duurder, maar dankzij de grote tijdsbesparing was dit snel terugverdiend. “We hoefden immers minder tijd te besteden aan het uitzoeken van de stekkenbakken én de kans op fouten werd veel kleiner. Waarom we hebben gekozen voor de KOMO gecertificeerde Comax stekkenbak? Omdat het de perfecte stekkenbak is! De bak is voorzien van een afritsbare kunststof kap. Dit bespaart veel tijd en ergernis bij het openen en uitbuigen. Bovendien kun je de Comax eenvoudig en supersnel verwerken en is de afgeritste afdekkap makkelijk af te voeren.”

Overige Hakron producten

Bij het realiseren van The Red Apple zijn nog veel meer Hakron producten verwerkt. Zoals de draadankers SB/SB in de wanden van de eerste zeven lagen. Deze zijn weer doorgekoppeld aan de konnektie-einden in de vloer. Hierdoor is de trekwapening van de vloer verbonden met de wandwapening. Verder zijn in de kelder verschillende centerpennen met waterkering toegepast. En onder alle deursparingen in dit project zitten lateien. In al deze lateien zijn hunebedden - betonnen dekkingshouders - gebruikt. Andere veel gebruikte dekkingsafstandhouders van Hakron zijn de Duizendpoot en Betonribben in de vloeren.